XIII Workshop d' actualització en Salut Mental i Addiccions & Tallers i experiències - àrtia
18838
post-template-default,single,single-post,postid-18838,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

XIII Workshop d’ actualització en Salut Mental i Addiccions & Tallers i experiències

XIII WORKSHOP D’ ACTUALITZACIÓ EN SALUT MENTAL I ADDICCIONS & TALLERS I EXPERIÈNCIES

PREVENCIÓ EN SALUT MENTAL A LES PROFESSIONS SANITARIES. MODALITAT ONLINE.

En el present treball presentat el 20 de Novembre de 2020 en el XIII Workshop d’ actualització en Salut Mental i Addiccions & TAllers i experiències organitzat per CSA (Consorci Sanitari de l’ Anoia), s’ ha proposat exposar l’ impacte emocional i reflexions recollides per l’ Equip de Suport Emocional Psicosocial Covid-19 durant el temps que va estar actiu en l’ Hospital d’ Igualada.

 

Pòster: IMPACTE EMOCIONAL I REFLEXIONS DE L’ EQUIP DE SUPORT EMOCIONAL PSICOSOCIAL COVID-19

L’equip compost per 25 professionals de diferents àmbits, va assistir a tots els pacients amb Covid-19 de l’Hospital d’Igualada de el 23 de Març de 2020 el 19 de Juny de 2020, de dilluns a diumenge en un total de més de 4300 hores dedicades.

Les dades presentades en el pòster estan basades en les aportacions dels membres d’aquest equip en el full d’ Avaluació Equip Suport Emocional Psicosocial COVID-19. El contingut d’aquesta avaluació també inclou el com es va organitzar l’equip, l’organització professional, els criteris que es van tenir en compte, les intervencions amb pacients i familiars i les coordinacions durant el temps que va estar actiu. Aquestes dades no s’inclouen en el present treball i pertanyen a CSA.

L’equip estava compost per: 5 infermeres, 3 residents d’infermeria, 3 terapeutes ocupacionals, 5 treballadores socials, 1 educadora social, 3 psicòlogues, 4 fisioterapeutes i 1 nutricionista.

 

La nostra tasca va consistir en:

  • Gestionar i coordinar l’equip.
  • Intervenir amb tots els pacients amb Covid-19 de totes les unitats, així com amb els pacients amb altres patologies i igualment aïllats.
  • Fer de pont i intervenir amb els familiars dels pacients en cas necessari.
  • Proporcionar tot aquell material de necessitat bàsica als pacients, dins de les possibilitats i circumstàncies.
  • Coordinació amb altres professionals tant de mateix hospital com externs, per a una millora i benestar de l’pacient.

 

Les intervencions varen ser en funció de les necessitats i del perfil professional dels membres de l’ equip.  Es poden resumir en dos tipus de visita:

  • Necessitats bàsiques, videotrucades amb familiars i persones properes.
  • Suport emocional i suport psicològic en situació d’ emergència. Per a més informació sobre el suport psicològic click aquí.

 

Es van realitzar paral·lelament gestions de treball social i interconsultes amb salut mental.

 

En el present pòster es mostra l’impacte emocional i les reflexions de l’equip durant el treball realitzat. Les dades s’extreuen d’anàlisi qualitativa de les respostes al qüestionari d’avaluació, on s’observa que es repeteixen molts comentaris i adjectius i es decideix realitzar agrupacions d’aquests per a una major visibilitat del contingut:

  • 36% de referències a l’equip de suport emocional: molt bona coordinació, multidisciplinari, compartir, pertinença, força, sensibilitat emocional, suport, qualitat humana, implicació, bon ambient, gran equip, importància de tenir referents, un regal, gran implicació professional, bon grup, contenidor.
  • 34% valoració de l’experiència: enriquidor, aprenentatge, resiliència, creixement personal, important, gratificant, bona acollida a l’hospital, molt positiu, valuós, desafiant, ajudar, creixement professional.
  • 30% emocions viscudes: gran impacte emocional, emotiu, incertesa, agraïment, dur, satisfacció, empatia, situació excepcional, alegria, reconfortant, pors, intens, tristesa, gran experiència, forta càrrega emocional, vital.

 

Reflexions d’ algunaes persones de l’ equip:

“Una experiència de gran impacte emocional, professional i humà”                                                       “Un raig de llum en la foscor del moment”

“Hem tingut la mort d’ a prop i això fa que visquis tot de forma més autèntica, real, sincera”                      “Oportunitat única i desafiant”

“Les relacions i el suport social son un puntal per a l’ evolució i la rehabilitació en els pacients”            “… Allò em va transformar de per vida”

“Potser ens ha faltat fer més atenció a les famílies en el moment de la mort i seguiment del dol”                                    “Un regal”

 

Click aquí per a veure el Pòster Workshop CSA 2020 Impacte emocional i reflexions Equip Suport Emocional Psicosocial Covid19

 

 

Agrair a tot l’equip per tan gran humanitat i tasca, a qui llavors era el meu cap, el Dr. Checa director de SM, per permetre que pogués anar a l’ hospital des de l’inici, a tots els professionals de l’Hospital d’Igualada CSA i sobretot a totes les persones a les que vam atendre en circumstàncies tan adverses.